A leander károsítói

Baktériumos betegségek

Pseudomonászos rákosodás (Pseudomonas syringae f.sp. nerii)
Tünetek: a leander zöld részein apró, szemölcsszerű, sötét színű kinövések fejlődnek, a virágok elfeketednek. Az ágak, fertőzött hajtások törpülnek, elpusztulnak.
Terjedés: a baktérium sebzéseken keresztül fertőzhet. A szétfröccsenő vízcseppek, esőcseppek, munkaeszközök, fertőzött növényi nedv is terjeszti.

 

Gombabetegségek

Az oleander sztemfíliumos levélfoltossága (Stemphylium botryosum)
Tünetek: sárga, majd sötétülő foltok jelennek meg elsősorban az idősebb leveleken, melyek később elsárgulnak, lehullanak.

Aszkohitás levélfoltosság (Ascochyta oleandri)
Tünetek: szintén levélfoltosodást okozó betegség, de nem csak a leveleken, hanem a száron és a virágzati tengelyen is okoz foltokat.

 

Kártevők

Közönséges takácsatka (Tetranichus urticae)
Jelentőség: leggyakoribb kártevője lehet. Különösen nyáron, a száraz, meleg időben szaporodik fel. A levelek fonákán élnek, szövedéket készítenek. Szívogatásuk hatására a levélen apró, sárgás foltok képződnek, a levelek deformálódnak, elszáradnak.

Pajzstetvek
Lágy teknős pajzstetű (Coccus hesperidum)
Oleander pajzstetű (Aspidiotus nerii)
Eperfa pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona)

Jelentőség: több fajuk is megtámadhatja a leandert. A pajzs védelme alatt élnek, szívogatnak, szaporodnak. Többnyire a levelek alján, a fő levélér közelében szívogatnak. Ragacsos mézharmatot termelnek, melyen megtelepszik a sötét színű korompenész. Melegkedvelő kártevők, súlyos esetben gyorsan felszaporodnak, és a növény pusztulását okozhatják.


Levéltetvek
Oleander levéltetű (Aphis nerii)
Fekete répa levéltetű (Aphis fabae)
Zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae)

Jelentőség: a hajtásvégeken szívogatnak, a fiatal leveleken. Szívogatásuk hatására a levelek torzulnak, az általuk termelt mézharmat miatt a levelek ragacsossá válnak. Veszélyes vírusterjesztők.

Üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum)
Jelentőség: üvegházakban, lakásokban is előfordulhat, és a szabadban is megtelepedhet. A lárva és a kifejlett egyed is szívogatja a fiatal levelek fonákát, melyek színe elhalványul, majd a levél elszárad. Ragacsos mézharmatot termelnek, melyen megtelepszik a sötét színű korompenész.